måndag 5 november 2012

Kommunen förvånad två gånger

Idag i GP är kommunen förvånad två gånger. Först över "folkilskan" den uppfattar när medborgarna oväntat visar sig ha åsikter om fällningen av alléerna på Vasagatan och Linnégatan. Verksamhetschefen Jakob Andreasson på Park- och naturförvaltningen gör sitt bästa för att klappa folk på huvudet: ”Engagemanget är positivt … några [skrev] till oss i affekt, men vi har förståelse för alla de här synpunkterna”. Det är lätt att säga att man förstår sin motpart, men att man säger sig förstå behöver inte betyda att man faktiskt gör det.

I samma artikel, som publicerades på Göteborgs-Postens hemsida någon gång under dagen, förklarar Park- och Natur att de kommer att finnas på plats på Vegagatan för att svara på frågor om fällningen av björkarna där, klockan 16 - alltså samma dag som artikeln dyker upp i nätversionen av GP. I pappersversionen finns den inte med. På kvällen dyker nästa förvånade artikel upp i nät-GP: det kom inte en kotte till träd”mötet”. Trots att de inte bara hade informerat i nätversionen av GP samma dag utan även satt upp lappar på träden i området.

Vilken slutsats drar tjänstemännen själva? Jo, ”kanske vi inte ska bjuda in till dialog kring ett så här litet projekt, säger Jakob Andréasson” enligt GP.

Här är några andra förslag på slutsatser som kunde dras:
* Många medborgare kanske behöver mer framförhållning än några timmar - många av oss kanske till och med är på jobbet klockan fyra på måndag eftermiddag?
* Det kanske inte räcker att sätta upp lappar på träden och få en liten artikel i GP samma dag, kommunen? Det kanske inte ens räcker med de ständigt bakåtdaterade meddelandena på hemsidan (här för Park och Natur - här för hela kommunen) - det meddelande som dök upp idag den 5 november är daterat 1 november, det meddelande som är daterat 25 oktober dök upp först den 1 november och så vidare.
* Det kanske är dags för kommunen att ta steget ut i den farliga nya internetvärlden och börja meddela saker där medborgarna finns. I skrivande stund har Facebook-gruppen Rädda Vasagatans lindallé 3805 medlemmar och gruppen Rädda Linnégatans lindalle 766 medlemmar. Flera personer i de här grupperna har uttryckt intresse för vad som kommer att hända även på Vegagatan. Det finns till och med en speciell grupp Bevara björkarna på Vegagatan, som idag har 57 medlemmar. Om kommunen hade varit seriösa i sin önskan om dialog kunde man kanske ha vågat sig på att skicka en inbjudan även till dessa grupper?
* Några representanter för medborgare som vill bevara träden på Vasagatan och Linnégatan hade ett möte med representanter för Park- och Natur så sent som i onsdags förra veckan (31 okt). Vid detta möte gavs ingen som helst information om det planerade informationsmötet på Vegagatan. Kommunen har mailadresser och telefonnummer till alla som deltog i det mötet och kunde lätt ha skickat inbjudan till mötet på Vegagatan till dem - men valde att inte göra det. När Park- och naturförvaltningen agerar på detta sätt förlorar förvaltningen i trovärdighet och klyftan mellan medborgare och förvaltning växer. Vi tror inte att detta är något som förvaltningen och dess tjänstemän medvetet önskar.


Slutligen, om någon ska kunna ta kommunens tal om ”dialog” på allvar, så måste kommunen lägga om sin strategi drastiskt. Med ”dialog” menar de flesta ett samtal där minst TVÅ parter får komma till tals. Att bara upprepa sin egen sida av saken är inte samma sak som att föra en dialog. Den som vägrar lyssna på andra riskerar att bli rejält förvånad många gånger om.

En tavla på en av stubbarna i Vasagatan. 

2 kommentarer:

  1. Bra skrivet! Jag skrev till de två GP-journalister som skrivit artiklarna och fick mailadresser till ansvariga på Park och Natur (som ju bara har Gbgs telväxel som kontakt) Här är de: cinna.axelsson@ponf.goteborg.se (kommunikatör i park- och naturförvaltningen)
    evamaria.hellqvist@ponf.goteborg.se (trädintendent på park- och naturförvaltningen)
    jakob.andreasson@ponf.goteborg.se (verksamhetschef på park- och naturförvaltningen)
    Har skickat de två sistnämnda följande mail:

    "Apropå mötet om Vegagatans robinieplanteringar, och framtida möten inför kommande planteringar:

    * välj helst mötestid utanför arbetstid, i synnerhet vid kort framförhållning

    * meddela mötestider i god tid

    * meddela via flera kanaler än anslag på träd (eller hemsidor som inte fungerar); använd gärna sociala medier. Det finns en Rädda Vasagatans lindar-grupp och en Rädda Linnégatans lindar-grupp, båda två mycket aktiva.

    Var försiktig med att dra felaktiga offentliga slutledningar utan att ta hänsyn till er egen roll i sammanhanget, som i exemplet "nästa gång kanske vi inte ska bjuda in till dialog kring ett så här litet projekt". Efter att ha mött massiva reaktioner mot kort framförhållning och dålig information kanske Park och Natur kunde dra andra slutsatser än att allmänhetens frånvaro beror på bristande intresse?"
    Fortsätt din fina blogg!
    hälsar Mall Stålhammar

    SvaraRadera
  2. Tack Mall Stålhammar! Trevligt att någon läser bloggen :-) och verkligen jättebra att du skrev till kommunen! De behöver få påpekat för sig att den maktfullkomliga stilen inte inger något förtroende - och särskilt bra förstås att påpeka det på ett så sansat och pedagogiskt sätt som du gjorde!

    SvaraRadera