måndag 12 november 2012

Dialogmöte på Vegagatan



Information från Facebook-grupperna för Vasagatans, Linnégatans och Vegagatans träd:

Publicerat den 12 november 2012

INFORMATION om de senaste händelserna

Dialog på Vegagatan: Kommunen valde att åka förbi.

Klockan halv åtta i morse samlades några representanter från de olika trädgrupperna vid Vegagatan där björkarna fälldes förra veckan.
Med kort varsel sammankallade vi några från varje grupp, för att mötas med boende och förbipasserande på gatan, parkarbetare som fått uppdraget att fälla, samt politiker och media.

På Vegagatan är nu en del av de helt friska stora björkarna borta och det ska det planteras nya träd, utan att det varken gjorts ett ordentligt förarbete eller en bra förankring hos medborgarna.
Vi anser inte att några få tjänstemän ska få ändra på stadens karaktär utan att det behandlas på ett korrekt sätt.
Vi vill även veta varför man återigen tar ner helt friska (och i det här fallet relativt unga), träd?

Vi mötte stor förståelse från parkarbetarna och vi samlade in mycket information om björkarna, hur tidigare planteringar skett och hur det är tänkt med de nya träden.
Vi talade om de döda Robinierna som planterades i våras, de järnringar som de nya träden satts i, där de  inte får plats med sina rötter och vilka trädslag som skulle passa bäst i alléer under sådana tuffa förhållanden som finns på trafikerade stadsgator. Alla var rörande eniga om att Robinia och tulpanträd inte är lämpade för denna typ av miljö. Och att lindar är bland de bästa allé-träd man kan ha i Sverige. Det tyckte även parkarbetarna.

Vi framförde att nya trädval på stadens gator bör göras i dialog med medborgare och experter och fick stort medhåll. Vi talade också om att en stad av Göteborgs storlek behöver en långsiktig trädplan, där man tar tillvara de resurser och kunskaper som finns och gör genomtänkta, väl förankrade förändringar där det behövs.

Även kommunens tjänstemän från Park och Natur var inbjudna till mötet, men uteblev. Istället körde de fram och åter och kikade från sina tjänstebilar. Media ringde under mötet och har hört av sig under dagen.
Vi är medvetna om att detta möte skedde med kort varsel, vilket gjorde det svårt för vissa att komma, men vi ser det som en början på fler liknande möten. Nästa möjlighet blir om en vecka - den 19 november kl 17 på Älvsborgsgatan. Till detta möte har en inbjudan gått ut från kommunen, via deras hemsida. Vi hoppas på att detta blir ett stormöte, och att många av er sluter upp. Det är vår chans att tala med våra förtroendevalda och de som bestämmer över våra träd. Vår chans att visa att vi vill ha äkta delaktighet och inte bara skendialog

Vet ni om att 650 gamla fullvuxna träd, till största delen helt friska, ska bort från stadens gator och parker det närmaste året. Att inte värdesätta den tillgång som dessa gamla träd utgör, är att frånta staden  och kommande generationer en historisk, kulturell, biologisk och ekonomisk resurs som inte kan återskapas. Om vi inte gör något NU alla tillsammans, kommer framtida generationer inte att få uppleva stora vackra knotiga flerhundra-åriga träd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar