lördag 27 oktober 2012

Träden kapslar in sina skador

Idag lärde jag mig något nytt om träd. När det uppstår röta, till exempel för att en gren har brutits av, så kapslar trädet in och vallar över såret så att inget syre kommer in längre. Då dör svamparna som orsakar röta, de kan inte leva utan syre.
När vi människor läker så kan vi få nya celler på samma plats som skadan var. Träden kan inte göra så. Istället har de särskilda tillväxtceller som sätter igång och försluter såret, sakta men säkert. Meristem, kallas de här cellerna. Det finns väldigt många av dem i skiktet mellan bark och ved på träd.

Den som vill läsa jättemycket om sånt här kan gå till boken Design in Nature. Learning from Trees som finns på Google books. Där står det också mycket om årsringarna. Årsringarna blir tjockare där belastningen är högre. Om det till exempel blåser hårt från ena sidan kommer årsringarna att bli tjockare på den sidan. Eller om trädet lutar mycket så att belastningen på ena sidan blir större, då växer årsringarna mer på den sidan för att trädet ska kunna hålla sig uppe bättre.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar