söndag 28 oktober 2012

Kommunen tar till tunga artilleriet - mer lögner, mindre dialog

I GP idag går Park- och Naturförvaltningens Jakob Andreasson ut hårt. Träden i Vasaallén kan börja fällas när som helst om Park- och Natur bedömer dem som "riskträd".
Båda förvaltningens egna experter och fristående arborister har haft synpunkter, säger Jakob Andreasson - men han glömmer att säga att de fristående arboristerna i Svenska Arboristförbundet varit mycket kritiska mot beslutet. Istället hävdar han att "experter kan ha delade meningar utan att någon har fel" och säger att han "inte vill få någon polemik".
Vi förstår att Park- och Natur inte vill ha någon polemik, utan helst bara vill göra som de själva tycker.Vi börjar också ana att allt tal om dialog med medborgarna inte är mycket värt.

Jakob Andreasson hävdar att Park- och Naturförvaltningen tänker långsiktigt: "Planeringsperioderna är så långa. Därför måste vi försöka tänka visionärt - på vilket arv vi vill lämna till nästa generation." Men att välja att fälla friska, starka och härdiga lindar, för att istället plantera oprövade lönnar som inte lämpar sig som alléträd är knappast ett bra exempel på långsiktighet - snarare kan det handla om mode. De fräscht höströda Freeman-lönnarna är enligt Park- och Naturs egna dokument tänkta att ge "förnyelse" i Vasastan - en tanke som är svår att få ihop med Stadsbyggnadskontorets detaljplan för området, där bevarande betonas på varje sida.

I Vasaallén finns inga uppenbart döda träd, möjligen ett fåtal som behöver bytas ut. Park- och natur vill byta hela allén på en gång mot freeman-lönnar. Vi vill att bara de träd som verkligen är sjuka ska tas bort, och att de ska ersättas med nya lindar istället.

Park- och natur har i några dagar talat om dialog, men nu är de tillbaka på ruta ett igen: de anser sig veta vad som ska göras och hur, och vill helst slippa diskutera med medborgarna. Men om man har en plan som sträcker sig över hundra år, så måste man nog också avsätta lite tid för diskussioner med medborgarna innan man genomför sina visioner - så stoppa undan motorsågarna, Park- och Naturförvaltningen, och lyssna istället!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar