fredag 30 november 2012

Politikerna stoppar huvudet i sanden - om Älvsborgsgatans allé


På medborgarmötet i Majorna berättade tjänstemännen att de sätter igång arbetet i Älvsborgsgatans allé i december.
Nu blev det inte så, sågarna drog igång i slutet av november och än så länge är resultatet 5 fällda friska LINDAR.
Inte almar.
Någon ny dialog som deltagarna på mötet bad om var inte aktuell enligt Jakob Andreasson från Ponf. Vi i grupperna har skickat ett öppet brev till media och politiker ang den totala arrogansen i frågan men har inte mötts av några som helst ursäkter eller förklaringar.
Inga svar alls faktiskt, bara en isande tystnad.

Har du lyssnat på ljudfilerna från mötet? Om inte, gör det och sprid dem vidare.
Det är såhär demokratin ser ut i Göteborg 2012.

Att vi bryr oss om våran stad verkar mera obekvämt än välkommet.
Om jag var tillsatt politiker skulle jag se världens chans framför mig,  det är bara att gå ner på Vasagatan eller Älvsborgsgatan osv, ställ er där och börja tala med era väljare. Det här är i högsta grad en miljöfråga men än så länge verkar få vilja ta i oss med tång ens.
Märkligt eftersom vi som är engagerade är:
Pålästa, kommer från olika stadsdelar, samhällsskikt, har blandad bakgrund, är unga som gamla även om de flesta är 30+, många uppger att det är första gången de engagerar sig i något och frågan om träden verkar inte ha någon politisk färg. Vi är inga nej-sägare som har full förståelse för att ev farliga träd måste tas ner.

Vilket GULDLÄGE!
Kom igen nu, innan det är försent.

Till sist, en väldigt bra och tänkvärd film som jag vill tacka för.
Frågan om stadsträden är inte en storm i ett vattenglas som stadsarkitekten anser, det är inte en storm som kommer att blåsa över.
Ett uttalande som inte går att ta tillbaka, bara ångra, för inget kan vara mera fel.
Den tunna soppa som tjänstemännen fortsätter servera alla kommer förr eller senare få politikerna att byta restaurang.

Hållbarhetstänk och kvalité på arbetet man utför är det enda rätta.
34,7 miljoner för att rycka upp friska träd och göra nya fräcka alléer, sätta sitt namn på kartan och kalla sig experter och samtidigt tala om stammar som krymper?!

Väx upp, gör om gör rätt och be dem ni tjänar om ursäkt!


/Lotta i Vasa

(Bild från den olagliga fällningen på Vasagatan).

fredag 23 november 2012

Vad händer på Heden...

Hittade en intressant blogg som handlar om stadsmiljön i Göteborg. Julio Amorim bloggar på Vad händer på Heden … och lite varstans i Göteborg?
Här ett inlägg om hur ”Heden blir grönare” (obs. ironi) och här är ett inlägg om fällningen av Vasagatans allé. När jag läser bloggen känner jag igen mig lite  i utvecklingen - till att börja med intresserar man sig för det som händer i ens egen närhet (i det här fallet Heden), sedan börjar man lägga märke till liknande saker som inte står rätt till på andra platser i staden.

Ska absolut följa denna blogg i framtiden.

onsdag 21 november 2012

Öppet brev


Det här brevet skickas just nu till de ansvariga politikerna i park och natur-nämnden, till chefen för park och naturförvaltningen och till nyhetsredaktionerna.

Öppet brev till ledamöterna i Park och Natur.
På måndagseftermiddagen kl 17.00 samlades engagerade göteborgare i almallén på Älvsborgsgatan för att ta del av den utlovade dialogen med de ansvariga tjänstemännen.
Den olämpliga tidpunkten gjorde att många inte kunde ta ledigt från arbetet för att komma. Ändå samlades drygt 100 personer på Ostindiegatans spårvagnshållplats en vanlig vardagseftermiddag.
Trots mörker och bitande kyla valde Jakob Andreasson och Johan Blomqvist att hålla mötet under bar himmel utan någon högtalaranläggning. Var tredje till femte minut bullrade en spårvagn förbi farligt nära många av deltagarna och överröstade fullkomligt allt som sades. Ett A4 med information delades ut av Ponf, men räckte inte på långa vägar till alla som ville ha. Med bästa vilja kan man inte kalla Ponfs halvhjärtade ansats på måndagen, för en medborgardialog.
Upprepade gånger säger Andreasson "jag tar med mig detta" när det framfördes synpunkter och frågor som inte fick svar. Men det fanns ingen från Ponf som gjorde löpande anteckningar, hur seriöst tar man då allmänhetens frågor? Man kan undra om Ponf överhuvudtaget förstår innebörden av ordet dialog? Vi som var där stod och frös i över en timme för att få ta del av informationen, men för majoriteten var mötet en stor besvikelse. Dels för att det inte gick att göra sig sedd och hörd när man ville ställa frågor, dels för att det inte gick att höra svaren.
Tillgängligheten för personer med olika funktionshinder blev dessutom extremt låg när man valde att hålla mötet ute gatan i kylan. Det hade också varit önskvärt att någon form av whitebordtavla, hörslinga eller annat texthjälpmedel kunde ha använts. Nu diskriminerades alla med någon hörselnedsättning, eftersom det krävdes att man hade perfekt hörsel för att kunna tillgodogöra sig det allra minsta. Detta är ur demokratisynpunkt helt förkastligt. Kan detta stämma överens med Göteborgs stads policy för tillgänglighet!?
Vi citerar er egen hemsida:
"- det krävs att lokaler, byggnader, parker, gator, torg, information och service i de olika verksamheterna är utformade så att alla kan ta del av dem."
"Om miljön eller omgivningarna är utformade så att du inte kan vara där eller utnyttja servicen, uppstår ett funktionshinder. Det är funktionshindren som på olika sätt ligger i miljön som hindrar människor från att delta i samhället."
Deltagarna lade fram en önskan om att mötet borde göras om under mer ordnade former. Men trots att alla medborgare på plats gång på gång uttryckligen bad Jakob Andreasson om ett sådant, vägrade han att tillmötesgå detta. Han valde att hänvisa till Göteborgs stads hemsida, vilket INTE är detsamma som att ha ett möte med utrymme för att ställa frågor och få uttrycka åsikter eller komma med förslag.
Detta agerande är oerhört respektlöst av de ansvariga tjänstemännen!
Alla vi som tagit ledigt från jobb, ordnat barnvakt och stuvat om i kalendern för att kunna deltaga av den enda anledningen att vi bryr oss om vår stad och vår miljö fick stå där snopna och förbannade, utan att ha fått ens en bråkdel av våra frågor besvarade. Hur ställer ni i er till att en förvaltningschef inom kommunen - och alltså ert ansikte utåt i kontakten med allmänheten - så totalt nonchalerar invånarnas önskan om att få information och bli lyssnade på?
När det nu finns sådant sällsynt engagemang från medborgarna bemöter Göteborgs stad det med kalla handen. Vad säger det om kommunens vilja till dialog? Ni skriver själva i olika dokument på er hemsida hur viktigt det är med medborgardialog. Genom att skapa förutsättningar för kommunikation mellan medborgare och politiker att mötas i diskussion om inriktningar och prioriteringar av olika viktiga frågor, säkras demokratiprocessen. Vi konstaterar att detta inte har gjorts! Stadens förvaltning och styrelse är till för medborgarna – vilket egentligen är en självklarhet.
Att tjänstemännen visar sådant förakt för sina stadsbor betyder i förlängningen även att ni folkvalda politiker visar detsamma för era väljare.
Vi kräver att ni politiker ger tjänstemännen på Ponf i uppdrag att hålla ett verkligt dialogmöte, under ordnade former med tillgänglighet för alla! Detta bör ske omgående, utan dröjsmål, eftersom de planerade åtgärderna redan är igång.

Rädda Vasagatans lindallé, Rädda Linnégatans lindar, Bevara björkarna på Vegagatan, Rädda Majornas gamla träd.

Hämtat från Facebook-gruppen Rädda Majornas Gamla Träd

tisdag 20 november 2012

Möte i Majorna


Trots att kommunen bara bjudit in till informationsmötet på Älvsborgsgatan - där man också planerar att ta ner och byta ut en allé - med ett par ynkliga skyltar, kom under kvällen cirka hundra personer förbi. Många frågor ställdes men det genomgående intrycket var att det var få ordentliga svar som gavs.

Kommunens Jakob Andreasson och Johan Blomqvist stod och ropade utan megafon eller andra hjälpmedel. Det var kallt, svårt att höra och folk var nära att bli överkörda  när spårvagnarna susade förbi. En äldre dam kom förbi och hämtade ett flygblad till sin väninna som inte kunde komma till utomhusmötet på grund av sitt funktionshinder. Men även vi med helt normal hörsel hade svårt att uppfatta tjänstemännens ord i vinden. Vad de andra medborgarna frågade om var ofta ännu svårare att höra. Många på mötet var överens om att det är ovärdigt att kommunen väljer att kommunicera med medborgarna på detta sätt, men Jakob Andreasson var kallsinnig till önskemålen om ett möte inomhus. 

Några frågor som inte fick svar under kvällen var varför det egentligen är så nödvändigt med en enhetlig allé, hur det egentligen går ihop att kommunen ibland talar om att det är viktigt att ha många olika trädarter, samtidigt som man nu satsar på att göra Majorna till ekens stadsdel, och varför man inte undersökt om det finns fler rödlistade eller känsliga arter i allén än turkduvan. En sak som däremot blev tydlig är att det finns stora glapp i kontakten mellan olika avdelningar på Park- och natur: den ena handen vet inte alltid vad den andra gör. 




söndag 18 november 2012

Länkar

Här är några länkar som är aktuella just nu.

Facebookgruppen Rädda Majornas gamla träd
Facebookgruppen Rädda Vasagatans lindallé
Facebookgruppen Rädda Linnégatans lindar
Facebookgruppen Bevara björkarna på Vegagatan

Namninsamling för Vasagatans lindallé
Namninsamling för lindarna på Linnégatan

Artikel (i DirektPress Göteborg) där argument från Park- och natur resp. arborister ställs emot varandra.


Nätverket Trädplan Göteborg kämpar för att bevara och vårda de gamla stadsträden i Göteborg. 

onsdag 14 november 2012

VIKTIGT MÖTE för alla som bryr sig om träden i vår stad!

19 nov kl 17:00 på Älvsborgsgatan (kvarteret korsningen Mariagatan Älvsborgsgatan!)

Nu har vi medborgare chans att träffa kommunen och ställa frågor om deras trädpolicy i Göteborg.
Den senaste tidens fällningsvåg över staden har upprört många och just nu står bl.a. Vegagatan i Linné och Älvsborgsgatan i Majorna på tur. Därefter kommer flera andra gator i stan att bli av med sina gamla fullvuxna träd. Park och Natur ger intryck av att alla träd är sjuka - men ingen riktig djupgående undersökning har gjorts.

I stadsdelen Majorna ersätts de allra flesta fällda träd av kärrek (Quercus palust

ris) just nu, och så blir även fallet på Älvsborgsgatan. Hur rimmar detta med kommunens tal om mångfald, för att förhindra framtida trädsjukdomar?
Hur passar dessa smala träd in i den breda aveny-liknande Älvsborgsgatan?
Hur mycket dyrare blir det att plantera, sköta och underhålla nya träd, jämfört med att vårda de gamla som är friska? Varför planteras inte lindar som utbyte mot de almar som ev är sjuka?
Detta har gjorts tidigare på gatan, och de passar bättre in i miljön. Det finns många frågor att ställa.

Vi vill att varje träd kontrolleras med vedertagna avancerade metoder, innan man bestämmer om de ska sågas ner.
Vi vill även att kommunen beaktar det historiska, ekonomiska och biologiska värdet och låter medborgarna komma till tals i valet av nya träd.
Låt detta blir ett verkligt dialogmöte, och inte bara en frågestund om redan fattade beslut.

MISSA INTE DETTA UNIKA TILLFÄLLE att tala med de ansvariga i kommunen.
Så slut upp! Kom och gör din röst hörd!


Se eventet på Facebook.


Älvsborgsgatans almar i maj 2009

tisdag 13 november 2012

Kala träd - nästan alla

 

Nu är nästan alla träd helt kala. Några få håller kvar några torra blomskärmar. Jag undrar varför? 
Det är ganska lätt att se att träd som står i mer skyddade lägen behåller sina löv längre. Men här är det ju inte löven, utan blommornas små fallskärmar.  Jag läste om lind i Den virtuella floran men hittar inte svaret där - däremot en del annat intressant.